Kaunis ja kestävä rusketus

Valosta elämäniloa

Valo on tärkeä energian ja elämänilon lähde ihmisille sekä myös eläimille ja kasveille. Ihmisen perustarpeisiin kuuluu saada riittävä määrä valon antamaa energiaa, ihan niin kuin lämpö, raikas ulkoilma, ravinto ja liikunta. Auringonvalosta iho päivettyy ja ihminen tuntee itsensä energiseksi, näyttää pirteämmältä ja kauniimmalta.

Solarium turhamaisuutta?

Solariumiin hankkiudutaan monista syistä; henkilökohtaisen valon tarpeen tyydyttäminen ja lisääntynyt energisyyden tunne, lämmön rentouttava voima ja mielihyvän tunne sekä piristävä vaikutus kauniisti ruskettuneen ihon myötä, kaikki hyvinvointia ei turhamaisuutta. Kohtuullisesti käytettynä solarium on hyvä ihon yleishoito; etenkin rasvaiselle, ärtyneelle ja akneiholle. Solariumia käytetään lihasjännitykseen ja reumaattisen säryn helpottamiseen. Auringonotolla/solariumilla saattaa olla suotuisia vaikutuksia korkeaan verenpaineeseen ja kolesteroliarvoihin.

Solarium vähentää palamisen riskiä etelänmatkalla!

Solariumissa kehittyy samoin kuin luonnonauringossa pigmentaatiota eli ruskettumista, joka suojaa ihoa palamiselta. Valmistautuminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Aloita omalle ihotyypille annettujen ohjeiden mukaan. Maltillisesti hankittu suojaa paremmin ja rusketuksesta tulee sekä kauniimpi että kestävämpi. Käy solariumissa pari kertaa viikossa ainakin 3 viikon ajan, näin saavutettu suoja vastaa aurinkokerrointa 4-8. Vältyt liian voimakkaalta äkilliseltä säteilyltä. Herkkäihoisten (ihotyyppi I) kannattaa keskustella ihotautilääkärin kanssa auringonotosta.

Solariumin hyödyt ja haitat

Sopivina annoksina aurinko ja solarium tekevät hyvää; ihon pinta paksuntuu ja kiinteytyy, elävässä kudoksessa joustosäikeet vahvistuvat, iho on kimmoisa ja tuntuu hyvältä. Tasaisesti ja lämpimästi päivettynyt iho näyttää hyvältä. D-vitamiinin tuotanto vilkastuu ultraviolettivalon vaikutuksesta ja se imeytyy ihosta vereen. D-vitamiini on välttämätön tehoaine elimistössämme, luuston kehittymiselle ja terveydelle sekä lihaksiston voimalle. D-vitamiini auttaa myös kehoa hyödyntämään A-vitamiinia. Yhdessä A-, C ja D-vitamiinit ehkäisevät vilustumista. Haitallisia vaikutuksia syntyy silloin, kun otetaan liikaa aurinkoa, liian pitkään kerralla tai liian voimakkaana säteilynä, jolloin iho palaa.lihasjännistyksen laukeaminen ja reumaattisen säryn helpottaminen. On myös havaittu, että auringonotolla saattaa olla suotuisia vaikutuksia korkeaan verenpaineeseen ja kolesteroliarvoihin. Yleisen mielipiteen mukaan solariumkäynnillä on erittäin rentouttava vaikutus, jonka seurauksena energisyys lisääntyy – ja sitä me ”Pohjolan pimeydessä” elävät ihmiset todella tarvitsemme! Nauti siis solariumin valosta ja lämmöstä – maltillisesti ja turvallisesti!

Huomioi käyttäessäsi solariumia

Solariumissa ruskettuu turvallisemmin kuin luonnonauringossa; säteilyn määrä ja aika ovat ennakoitavissa, toisin kuin auringossa.

  1. Tunnista oma ihotyyppisi, tarvittaessa ammattilaisen avustuksella.
  2. Valitse hoitola jossa ohjeet ovat asiallisesti esillä
  3. Noudata ohjeita: aloita maltillisesti ihotyyppisi mukaisia aikarajoituksia noudattaen
    1. suojaa aina silmiäsi huolellisesti
    2. käytä kosteusvoidetta solariumkäynnin jälkeen
    3. Solariumissa ei saa käyttää mitään muuta kosmetiikkaa kuin sitä varten kehitettyjä tuotesarjoja

Iho ruskettuu

Ihon pigmentoituminen (ruskettuminen) on kaksivaiheinen tapahtuma. Ihmisen ihon tyvisolukerroksen soluista on n. 10 % niin sanottuja pigmenttisoluja, joissa on valmiina värittömiä pigmentin esiasteita. Ultraviolettivalo tavoittaa nämä solut, ne värjäytyvät nopeasti ruskeiksi. UV-valon vaikutuksesta pigmenttisolut lisääntyvät, kasvavat ja pigmenttisolujen sisällä pigmenttikantajat lisääntyvät, kasvavat ja pigmenttimäärä kasvaa. Ruskeat pigmenttikantajat siirtyvät ihon pintaan ja rusketus näkyy voimakkaammin.Uusissa solariumlaitteissa UVA -valo (ruskettaa nopeasti) on voimakkaampi ja UVB –valo (kestävä rusketus) heikompi kuin auringonvalossa. UVB -valoa tulee nauttia pieninä annoksina kerrallaan, sen ansiosta ihon oma suojautumisprosessi käynnistyy; ihon pinta paksuuntuu ja joustosäikeet vahvistuvat.

Solarium kertojen määrä

Kansainväliset asiantuntijat (1) suosittelevat 4-5 kymmenen kerran solariumkuuria vuodessa, tämän lisäksi normaali ulkoilu ja yksi aurinkoloma vuodessa. Säteilyturvakomitea (2) 50 kertaa/vuosi (sekä auringossa että solariumissa). Suomen Säteilyturvakeskus suosittelee korkeintaan 10 solariumkäyntiä vuodessa. Yleissääntö; aurinkoa ja solariumia tulisi käyttää maltillisesti ihotyypistä riippuen. Palamista tulisi aina välttää, sillä suurin riskitekijä on ihon palaminen. Ihotyyppi I olevien tulisi välttää suoraa auringonpaistetta ja solariumia kokonaan.

Säteilymäärää vuositasolla

Suosituksissa yhteenlaskettua auringonottoaikaa ilmaistaan MED’eissä. Suomessa rusketukseen hyväksyttävä UV-tyypin 3 laitetta käytettäessä yhden MED’in kertymisaika on vähintään 11 minuuttia. Koska Suomessa altistutaan vähäiselle MED määrälle luonnonauringossa, jää runsaasti turvallista solariumin käyttöaikaa. The Dutch Cancer Society’n mukaan, voi vuositasolla turvallisesti altistua 100 MED’ille, josta puolet solariumissa. Suomessa Säteilyturvakeskus ilmoittaa vastaavaksi luvuksi 75 MED’iä. Eri suositusten vuoksi on vaikea sanoa, mikä määrä on suositeltava. Esimerkkien pohjalta suomalainen ihotyyppi (3 on tavallisin ihotyyppi Suomessa) voisi käydä solariumissa turvallisin mielin n. 3 x 10 kertaa (15 min. /kerta). Säteilyturvakeskuksen yleisohje on 10 kertaa vuodessa. Jokaisen tulee arvioida oman ihonsa sietokyky ja varoa, että iho palaa ja käyttää solariumia annettujen ohjeiden mukaan.

Solariumkäynnillä on rentouttava vaikutus, energisyys lisääntyy – jota me ”Pohjolan pimeydessä” elävät ihmiset tarvitsemme!

Nauti siis solariumin valosta ja lämmöstä – maltillisesti ja turvallisesti!